TBMM Kütüphanesi Açık Erişim Koleksiyonu

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 2210
  • Item
    Yıldız
    (1924) Tahsin Demiray
  • Item
    Resimli Dünya
    (1925)
    Resimli Dünya ilk sayısını 4 Aralık 1924 tarihinde neşretmiştir. Toplam yirmi bir sayı çıkan derginin yayım müdürü Orhan Seyfi Orhon’dur. Kapaktaki diğer bir ibare ise derginin fiyatıdır. Fiyat “Fiyatı her yerde (5) kuruştur” şeklinde belirtilmiştir ve bu ifade diğer yirmi bir sayıda da değişmemiştir. Haftalık olarak yayımlanan dergide her kapakta, üstte ortalanmış bir şekilde “Resimli Dünya” logosu bulunmaktadır. Ortasında bir dünya olan bu logo derginin dünyadan bolca haberler veren genel içeriği ile de uyumludur. “Haftalık fennî, edebî, terbiyevî, mizahî çocuk gazetesi / Perşembe günleri neşrolunur.
  • Item
    Meraklı Gazete
    (1926)
    Gazetede, “Perşembe günleri çıkarılan resimli Türk aile gazetesidir.” açıklaması yapılmıştır. İstanbul’da 1 Eylül 1926’da çıkarılmıştır. Sorumlu müdürü Sedad’dır. “İşte gayemiz: Merakta bırakmamak. İnsanın en büyük azaplarından biri merakta kalmak ve en büyük sevinçlerinden biri de meraktan kurtulmaktır…Meraklı Gazete size merak ettiğiniz her meçhul ve garip şeyi izah edecek, sizi eğlendirecek hem de işinize yarayacak hakikatleri size öğretecektir” diye amaç güdülmüştür.
  • Item
    Tıraş
    (1927)
    Derginin/Gazetenin isminin yazılı olduğu yuvarlak cismin sağında elinde jilet olan bir kadın ve solunda da elinde jilet olan bir adam var. İlk sayısı 20 Nisan 1927 tarihinde yayımlanan gazetenin müdürü Zeki Cemal‟dir. Haftada bir defa çarşamba günleri yayımlanan gazetenin türü ve günü hakkında bilgi çarşamba günleri çıkar mizah gazetesi ifadesiyle, kim tarafından çıkarıldığı ise traşçılar cemiyetinden icazetnameli usta kalfalar tarafından çıkarılmaktadır cümlesiyle verilir. İdarehanesi İstanbul Bab-ı Âli-Cağaloğlu yokuşunda olup Teşebbüs Matbaası‟nda basılmıştır. Nüshası 3 kuruştur. Seneliği 52 nüsha itibariyle 150 kuruş, altı aylığı 75 kuruştur. Memalik-i ecnebiyeye seneliği 3 dolardır. On sayı yayımlanan gazete dört sayfa dört sütun şeklinde düzenlenmiştir. Gazetedeki yazılarda Traşçı başı, Necdet Rüştü, Burhaneddin Ali, Fesunaz, Çapkın Berber, İskete,Sakallı, Meddah Süruri, Paşa Kazım, Küheylan, Ustura, Ali Asgar Ağa, Şap, Mehmet Asaf, Mekki Muyer/Muir, Traş, Şup, Bekçi Baba, Ahmet Rasim, Konselidci, Sansar, M. A. imzaları görülür, bunun yanı sıra imzasız olan yazılar da vardır. Gazetenin her sayfasında irili ufaklı karikatürlere yer verilmiştir. (Kaynak: Aydan Ener Su - Doktora Tezi)
  • Item
    Resimli Gazete
    (1925)
    Sedat Simavi’nin daha önce 1923 yılından itibaren çıkardığı Bravo isimli gazetenin devamı olarak 1927 yılında çıkarılmış ve Harf İnkılabından sonra da devam ettirilmiştir. Gazete, “Her hafta Cumartesi güleri neşr olunur, her şeyden bahseder, müstakil’ül efkar ve terakkiperver, siyasi resimli Türk gazetesi” açıklaması ile yayınlanmıştır. Yazar kadrosunda İbrahim Alaladdin, Süleyman Nazif, Ahmet Hikmet, Peyami Safa, Hüseyin Cahid, Nurullah Ata, Faruk Nafiz, Peyami Safa gibi isiler yer almıştır. Ayrıca gazetede moda, dünya vukuatına kuşbakışı, spor, hikaye, latin harfleri ve mizahi yazılar, ve güncel haberler başlıklarında yazılara yer verilmiştir.
  • Item
    Tütün Mecmuaları
    (1925)
    Tütün ve tütün endüstrisi üzerine yazıların yer aldığı dergidir.
  • Item
    Türk Tütünleri Mecmuası
    (1927) Tütün İnhisar İdaresi
    1927 - 1929 yılları arası Tütün İnhisar Dairesi tarafından çıkarılan Türk Tütün Endüstrisi ile ilgili yazılar yer almaktadır.
  • Item
    Mirsâd
    (1891)
    Mirsad'ın 26 Mart 1891 (14 Mart 1307) tarihinde başlayan yayım hayatı, 10 Eylül 1891 (29 Ağustos 1307) tarihli 25. sayısıyla sona ermiş olup, Mirsâd edebi bir dergidir. Derginin ilk iki sayısında başyazar Muallim Naci, daha sonra İsmail Safa'dır.
  • Item
    Sai (Sa'y)
    (1887) Celil Edib
    1887-1888 Muharriri Celil Edib. 15 günde bir neşrolunur.
  • Item
    Darüllfünun İlahiyat Fakültesi Mecmuası
    (1925) Darülfünun İlahiyat Fakültesi
    İstanbul Şehzadebaşı’nda Evkaf Matbaasınca Hicrî 1341, Miladi 1925 yılında çıkarılmıştır. Dili Eski Harfli Osmanlı Türkçesi’dir. Tarih, içtimai, dini ve felsefe içerikli yazılara yer verilmiştir. Mehmed Şerafeddin, Halil Halid, Mustafa Şekib, Mehmed İzzet, İsmail Hakkı, Yusuf Ziya, İzmirli İsmail Hakkı yazarlar arasındadır.
  • Item
    Meslek
    (1924)
    Haftalık olarak 23 Haziran 1925 tarihinden itibaren yayınlanan resimli gazetedir. Başyazarı Muhyiddin’dir. Gazete hakkında yapılan bir tenkide verilen cevapta kendi amaç ve ilkeleriyle ilgili olarak; “Meslek, sade bir iktisadi mecmua olmak emelinde değildir. Bu gazete memleketimizde meslek fikrinin intişar ve tecessüm etmesine çalışır bir gazetedir. Ve bunun bu mesleği temsil fikrinin hayatta esaslarını görür, onu bir sistem dahilinde mütalaa edebilmeğe çalışır ve bunun neticesi olarak da iş hayatı ile ilgili meşgul olur, biz yazdığımız edebiyatı da istediğimiz noktai nazara muvafık ve mutabık bulunuyoruz.” diyerek amacını belirtmiştir. Meslek gazetesinde çeşitli esnaf cemiyetleriyle meslek örgütleri hakkında yazı ya da haberler yayımlanmış ve işçilerle ilgili dönemin güncel olaylarını da kapsayan çeşitli yayınlara yer verilmiştir. Meslek gazetesinde “amele tarihi”, “amele hayatı” ve “amele hareketleri” gibi başlıklar altında Türkiye’deki işçi sınıfının geçmişinin yanında etkinlikleri ve örgütlenme çalışmaları hatta işçilerin yaşamları ve yaşam şartları işlenmiştir.
  • Item
    El-Menar
    (1898)
    1898- 1910 yılları arasında Arapça olarak yayınlanan dergide İslam Dini ve politika üzerine yazılar yer almaktadır.
  • Item
    Asri Hafta
    (1926)
    İstanbul Babıali Caddesinde 1926 yılında Resimli Ay ve Teşebbüs matbaalarında baskısı yapılan ve perşembe günleri çıkarılan haftalık magazin bir gazetedir. Dili Eski Harfli Osmanlı Türkçesi’dir. Sahibi S. Sûdi’dir. Yazı İşleri Müdürü Kazım Şakir’dir.
  • Item
    Dergah
    (1921)
    15 Nisan 1337 - 5 Kânunusâni 1339 (15 Nisan 1921 - 5 Ocak 1923) tarihleri arasında on beş günde bir olmak üzere toplam kırk iki sayı neşredilen derginin mesul müdürü Mustafa Nihat’tır (Özön). Millî Mücadele günlerinin ümit ve heyecan dolu havası içinde yayın hayatına giren dergi büyük ölçüde Yahya Kemal’in (Beyatlı) fikir, görüş, zevk ve estetik anlayışı doğrultusunda çıkmıştır. Nitekim Yahya Kemal başyazar olarak dergide sadece edebî ve fikrî muhtevalı makaleler yazmakla kalmamış, çok defa diğer yazarlara da yön vererek mecmuanın politikasını tayin etmiştir.
  • Item
    Diriliş Partisi programı
    (1990) Diriliş Partisi
  • Item
    Resimli Cuma
    (1927)
    1927 yılında haftalık olarak çıkan ve o dönemin güncel gelişmelerine yer veren dergidir.
  • Item
    İzler
    (1925)
    İzler Dergisi 1925- 1927 yılları arasında Giresun'da yayınlanmıştır. Dergide kültür üzerine yazılar yer almaktadır.
  • Item
    Osmanlı Tarih ve Edebiyat Mecmuası
    (1918) Ali Emiri
    31 Mart 1334 (1918) - 30 Eylül 1336 (1920) tarihleri arasında otuz bir sayı çıkmış ve 956 sayfalık bir koleksiyon oluşturmuştur. Derginin imtiyaz sahibi ve yöneticisi Ali Emîrî Efendi, idarehanesi Ali Emîrî’nin kurduğu Fâtih Millet kütüphanesi’ydi. Neşredilen yazıların büyük bir kısmı Ali Emîrî’ye ait olup çoğu imzasızdır. Ona ait olmayan metinlerin bazıları da yazma eserlerden çıkarıp neşrettiği manzumelerdir.
  • Item
    Ahbâr-ı Darül Hilafe
    (1876)
    Haftalık olmak üzere yayınlanmıştır. İlk baskı Hicri 3 Zilhicce 1293, Miladi 1876 tarihinde yapılmıştır. Matbaa ve idare merkezi Babıali Caddesi deki Hacı İzzet matbaasıdır. Dili Farsçadır. Dahili ve harici siyasi yazılar ve haber içerir.
  • Item
    Tabiat Alemi
    (1925)
    Tabiat alemi Aralık 1925 ve Şubat 1927 tarihleri arasında toplam 14 sayı olarak yayınlanmıştır. Derginin kurucusu ve sahibi Salih Murad Uzdilek'dir. Dergide en çok telsiz, elektrik, telgraf ve telefon üzerine yazılar yayınlanmıştır. Bununla birlikte dergide temel bilimler, fotoğrafçılık, bilim tarihi, bilim politikası ve bilim felsefesi konularında da yazılar yer almaktadır.